TRADISJONELL REKEFEST

  • Nordlandsreker,
  • beregn 1/2 kilo pr. person
  • Majones eller aïoli
  • Salatblader, avokado,
  • agurk, fersk dill, koriander
  • Havsalt og nykvernet pepper
  • Sitronbåter
  • Smør
  • Godt lyst brød,
  • gjerne loff eller bagetter

Ferske reker er noe av den beste og enkleste festmaten du kan by på! Festmåltidet medfølges gjerne av en lett syrlig hvitvin, kald øl eller eplesider.

Husk rikelig med servietter og skylleskåler – ha noen sitrondråper i vannet.


ARKTISKE REKESMØRBRØD

  • 80 g Nordlandsreker
  • 40 g einerrøkt laksefilet
  • 20 g blandet småsalat
  • Fersk mango
  • Bakt paprika uten skinn
  • 15 g fersk salsa
  • 15 g majones
  • 15 g aïoli
  • Olivenolje
  • 1 ss saft fra en fersk sitron
  • Salt og pepper etter smak
  • Jægermikskrydder
  • 1/2 ts friske urter

 

 

 

Dette prisbelønnede rekesmørbrødet er komponert av Svein Jæger Hansen, kjøkkensjef ved Meyergården Hotell. Han har et lidenskapelig forhold til utsøkte lokale råvarer fra Helgeland – for eksempel Nordlandsreker.

Kokken anbefaler sprøtt fjellbrød. Et arktisk rekesmørbrød er sjenerøs med ingrediensene, og det danderes slik at smørbrødet er så vel en visuell nytelse som en fantastisk smaksopplevelse.

La deg gjerne inspirere til å komponere ditt eget rekesmørbrød!


RÅMARINERTE REKER

  • 3/4 kg reker
  • 1/2 dl limesaft
  • 2 ss hakket mild rød chili
  • 2 ss olivenolje
  • (eller sesamfrøolje)
  • 1 1/2  ss sukker
  • 2 ss fish sauce
  • 1/2 dl koriander
  • 1/2 dl solsikkeolje

 

 

 

  • Garnityr:
  • 1 spisskål, hjertesalat
  • eller sommerkål
  • 2 ss solsikkeolje
  • 2 fedd hvitløk
  • 2 ss oyster sauce
  • Sesamfrø

Marinaden: Ta ut frøene (de er råsterke) av en chili, som du finsnitter og legger
i en skål sammen med limejuice, fish sauce, grovhakket koriander og olivenolje. Tilsett sukker og bland godt.

Hell blandingen over håndpillede Nordlandsreker og la dem marinere i kjøleskapet i minst 30 minutter.

Salat eller kål freses fort i en stekepanne i oljen, sammen med finhakket hvitløk.
Tilsett oyster sauce og la salaten surre i sausen i ca. to minutter. Mens salaten avkjøles, rister du sesamfrøene på middels varme i en tørr stekepanne, inntil de får en gyllen farge.

Salaten anrettes på tallerkenene sammen med de marinerte rekene. Hell litt marinade på rekene og dryss over ristede sesamfrø.


REKER MARINERT I CHILI OG MANGO

  • 200 g Nordlandsreker
  • 1 rød chili
  • 1 fedd hvitløk
  • 1 vårløk
  • 1/2 mango
  • 1 lime (skall og saft)
  • 1–2 dl olivenolje
  • Godt brød

Finhakk chilien og fjern frøene. Hakk hvitløk og vårløk. Finhakk mangoen. Riv limeskallet. Bland disse ingrediensene sammen med olivenoljen og tilsett limesaften. Hell denne ferdige marinaden i en skål sammen med rekene. La
det stå i kjøleskap i minst to–tre timer. Serveres i skål sammen med godt fint
brød. Alternativt kan rekene serveres på små ristede brødskiver, for eksempel tynnskåret bagett.